2010.12.13. 15:11

18 komment

Zsírégetés – tabletták, csodagépek és edzésmódszerek nélkül

slimexpo

Címkék: elhízás fogyókúra diéta

Pusztán  evés…

„Amit eszel, azzá leszel” szól az örök érvényű Hippokratészi gondolat,  s talán soha nem volt ennyire aktuális mint napjainkban.

Ha mélyére nézünk ennek az állításnak – no meg a történelemnek, láthatjuk, hogy a XX. század közepétől a fogyasztói társadalom kialakulásával, illetve az élelmiszeripar robbanásszerű fejlődésével egyidejűleg gyökeresen változtak meg a civilizált társadalmak táplálkozási szokásai. Holott az ember, mint biológiai lény ugyanaz maradt. Az anyagcsere ugyanúgy működik mint több száz, több ezer évvel ezelőtt: anabolikus és katabolikus hormon szabályozás alapján, ezen belül két fontos hormon játszik közre a hízás-fogyás tekintetében, ez pedig az inzulin és a glukagon. Nagyon leegyszerűsítve: a magas inzulin szint hatására éhesek leszünk és többet eszünk, a glukagon hatására kevesebbet eszünk és fogyunk.

 

Aktivizáld a glukagont!

Az inzulin azért fontos, mert szabályozza a szervezet vércukor szintjét, eljuttatja a  sejtek működéséhez szükséges mennyiséget, illetve feltölti az izmokban és májban lévő raktárakat. A szervezet működéséhez  szükségtelen többlet mennyiséget pedig zsírokká alakítja melyet a testünk elraktároz – ez vezet idővel zsírpárnák megjelenéséhez. Ezzel szemben a glukagon zsírt éget el és előállítja a szervezet működéséhez szükséges cukrot.

 

Hogyan működik?

Azt már mindenki fejből tudja, ha fogyókúrázni akar, akkor ne fogyasszon szénhidrátot. Hanem akkor mit? Fentebb olvashattuk az anyagcsere szabályozásban jelentős szerepet játszó két hormon működését. Mivel a fehérjék glukagont aktivizálnak ezért a válasz egyértelmű: fehérjéket az asztalra!

A fehérjék hatására ugyanis a glukagon mozgósítja önmagát, a szénhidrát bevitel redukálásának hatására a májból és az izmokból ürül a szénhidrát készlet és kezdődik a zsírégetés.

 

Szénhidrátot ne!

Fogyasszunk továbbá rostokban gazdag ételeket, különböző zöldségeket, párolva vagy nyersen,  alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket, a szénhidrát bevitelt pedig csökkentsük minimálisra. Fő probléma napjainkba a táplálék bevitellel, hogy az alapélelmiszerek nagy része szénhidrát.  Mik ezek? A különböző pékáruk, tészták a chipsek azaz sültburgonya, a finomított lisztekből készült pizzatészták és hamburgerek – amelyeket rohanó hétköznapokon idő hiányában a gyorséttermekben bekapkodunk.

A megoldás tehát változtatni táplálkozási szokásainkon, és nem mellesleg beiktatni némi mozgást – akár aktív séta formájában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr552513166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.12.14. 09:13:30

Anno a feudális társadalomban, már ahol relatíve jólét volt, csak kenyeret ettek hússal és bort ittak mellé. A lényeg az, hogy bármit és bármennyit ehetsz, csak mozogj mellé. Nem kell napszámosként 18 órában végigszántani a mezőt, de egy 2 kilométert lekocogni nem árt.

PointeDuLac (törölt) 2010.12.14. 09:55:24

Mondjuk ez a poszt kb a legújabb Norbi-könyv referátuma. Értékelném,ha legalább beleírnád,hogy az ötletet tőle vetted,vagy valami.
Lehet nyafogni,h így Norbi,meg úgy Norbi,meg bunkó meg gazdag meg stb,de nekem csak egy dolog számít: hogy a módszerével néhány héten belül 3 cm-t fogytam. Szerintem ez elég jó,úgy h a csokin-tésztán-kenyeren kívül mindent megettem,még a zsírszalonnát is.
Tehát amiről a poszt szól,az igaz,egyetérek vele.

Kynsí (törölt) 2010.12.14. 09:57:34

Az agy a szénhidrátokból kapja az energiát tehát azért nagyon minimalizálni nem kéne, másrészt a nagyon szénhidrátszegény diéták után szokott előfordulni az hogy a leadott kilók hozzák a haverjaikat ha utána elkezd valaki"normálisan" enni. Életmód váltással lehet hosszú távon, tartósan fogyni egészséges kiegyensúlyozott étkezéssel és megfelelő mennyiségű mozgással. Csak aki lusta az ugyis a könnyebb utat választja mint, hogy utána menne a dolgoknak egyszer és átgondolná rendesen, ehelyett belekezd valami egészségtelen diétába gyorsan lead pár kilót örül aztán szépen vissza szed mindent.

AkarkiJ 2010.12.14. 10:05:30

ez most az atkins diéta akarna lenni, amit "lemásolt" norbi fiúnk is?

Stupidella 2010.12.14. 10:23:58

@PointeDuLac: mert a Norbi biztos a saját kis kútfejéből vette, amit a dietetikusok már azelőtt is tudtak...

pannonfunk 2010.12.14. 10:33:51

@Kynsi: Az agy valóban szénhidrátot tud felvenni és acetil-CoA-t nem (ha jól emlékszem...), ezért a szénhidrát mennyiség csökkentése esetén pár napig nagyon bír az ember éhezni, aminek mellékhatásaként fejfájás, kimerültség következhet be. Azonban pár nap után kialakulnak az ún. ketontestek (zömében acetilcsoportokból szintetizálódó néhány szénatomos szerves molekulák), amelyek a zsírlebontás során keletkeznek, és ezek már át tudnak lépni a vér-agy gáton, és onnantól kezdve az éhségérzet jelentősen csökken.

Az intenzívebb fogyókúrák után tényleg könnyebben visszajönnek a kilók, de erre nem az az adekvát válasz, hogy akkor ne fogyjunk intenzíven, hanem egyszerűen a következő: Ha intenzív fogyással kezded a fogyókúrát, akkor a fogyókúra nem addig tart, ameddig eléred a normális testsúlyt, hanem addig, ameddig a normális testsúlyodat heteken, vagy akár hónapokon keresztül meg tudod tartani. Tehát a normális testsúly elérése után jön az, hogy szépen veszi vissza az ember a szénhidrát tartalmú ételeket, mondjuk nem a csokoládét meg a süteményeket, hanem a krumplit, rizst, müzlit. És ezekből annyit, hogy a testsúlyod se ne csökkenjen, se ne növekedjen. ami nem biztos, hogy könnyű, de ha már elérted a testsúlyodat, akkor legalább a lelki erő erősítéséhez ott a tény, hogy már a testsúlyodnál vagy, csak meg kell tartani.

Az Atkins féle diéta radikális eltúlzása az egészséges diétának, egyszer olvastam egy Atkins könyvet, még a nyers paradicsom cukortartalmát is számolgatta, teljesen beteges, gyakorlatilag alig ehetsz zöldséget és gyümölcsöt a diéta során, ami teljességgel egészségtelen. Ugyanakkor senki nem fog fogyni, ha szénhidrátbevitelt nem csökkenti. És inkább azt, mint a fehérjebevitelt, mert fehérjékre (és a benne levő eszenciális aminosavakra) szüksége van a szervezetünknek, ugyanúgy, mint az ásványi anyagokra és a vitaminokra. Tehát az is egy egészségtelen diéta, hogy egyed ugyanazt, mint eddig, csak mindenből kevesebbet. Az egészséges diétához legjobban a szénhidrátok arányát kell csökkenteni, valamennyire a zsírok arányát, és fehérjéből gyakorlatilag ugyanannyit kell enni, mint ha nem diétáznánk.

PointeDuLac (törölt) 2010.12.14. 10:51:17

@Stupidella: Nem tudom ezt ki fedezte fel,de Magyarországon ő az egyetlen aki erről könyvet írt és én ezt olvastam. Ő legalább terjeszti a igét....

krüger 2010.12.14. 11:01:28

@HUN_Sector: Azért az a kenyér nagyon barna kenyér volt, amolyan Graham kenyér. Ráadásul mindenféle kásákat is ettek a kenyér mellett / helyett. Van a sportolók körében egy mondás: amit a diétával elrontasz, azt edzéssel nem tudod helyrehozni. Az erős túlzás, hogy aki sokat mozog, az BÁRMIT ehet. Ha így lenne, nem kellene a sportolóknak diétázni. De nagyon is kell.

krüger 2010.12.14. 11:03:31

@HUN_Sector: Ja, és az tévedés, hogy régen nem voltak kövér emberek. Pl. a költő és hadvezér Zrínyi Miklós olyan kövér volt, hogy a palotája egyik szobájában ki kellett szélesíteni az ajtónyílást, hogy beférjen. Vagy Aquinói Szent Tamás, akkora pocakja volt, hogy az asztalt külön ki kellett vágni, hogy odaférjen mellé (pedig betartotta a böjtöt).

Kynsí (törölt) 2010.12.14. 11:09:00

@pannonfunk:
Az agy nem csak az éhségérzetért felelős tudtommal, és nem véletlenül kell neki a szénhidrát elmegy takarékon is de ha drasztikusan csökken a szénhidrát hosszabb távon ott problémák lesznek.
heti fél egy kiló fogyás az amit egészségesnek mondanak(extrém elhizást kivéve). ami ennél gyorsabb az olyan streszt jelent a szervezetnek amit nem tud rendesen kompenzálni.
Másrészről nem igaz, hogy a szénhidrát bevitelt csökkentése nélkül nem lehet fogyni, persze aki a fehérjéből bevitt kaloriát csökkenti az magával csesz ki. Ha többet mozog valaki azzal is fogyni fog ha ésszel csinálja ,kardió(nem csak a fogyás miatt fontos, egészséges szív és érrendszer stb.) HIIT, súlyzós edzés. Ki kéne számolgatni mindenkinek a BMR, és TDEE értékeit és ugy belőni a az étrendjét, hogy ez alapján heti fél-1 kilót fogyjon és idővel utána igazítani ezeket az értékeket ha valaki tovább akar fogyni. Sokféleképpen lehet fogyni de ha valaki "rosszul" csinálja könnyen többet árt magának mint amennyit használ vele főleg ha nem túl nagy súlyt akar leadni.

pannonfunk 2010.12.14. 12:09:11

@Kynsi: Az a gond ezzel a heti fél-egy kiló fogyással, hogy az ember testömege plusz-minusz 1 kilót borzasztó könyen változik. Van benned 30 deka, fél kiló emésztheteten élelmi rost és egyéb salakanyag, éppen még nem kakiltad ki, máris ennyivel több a súlyod. A só-víz háztartáson is lehet legalább ennyit nyerni/veszíteni ha nem többet. Belő valaki egy heti fél kilós fogyást, és induláskor éppen az átlagsúlya mínusz egy kiló, egy hónap múlva meg az átlagsúlya plusz egy kiló, és akkor azt veszi észre, hogy már egy hónapja fogyókúrázik, és még semmit nem fogyott. Pedig fogyott két kilót. És nagyon könnyen abba lehet hagyni egy hónap után a fogyókúrát, hogy semmit nem fogyott az ember, egyszerűen feladja szinte mindenki. Én legalábbis nem láttam még senkit, akinek ez a heti fél kiló fogyás, hónapokon keresztül sikerült volna.

Mint ahogy sehol nem láttam még érdemi klinikai vizsgálatok dokumentációját arról, hogy a heti másfél kiló fogyás egészségtelen lett volna. Koplalással (teljes kalóriamegvonás, azaz csak víz+vitamin+ásványi anyagok bevitele, semmi étkezés) sport nélkül napi fél kilót fogy az ember, ha sportol is még mellé, akkor még többet. Na, valószínüleg az az egészségtelen, és az heti minimum 3.5 kiló, sportolás nélkül, sportolással mg több. Ahhoz képest a heti másfél kiló, amit nem csak diétával, hanem intenzív sportolással érsz el, az lényegesen kevesebb fogyás a teljes koplaláshoz képest, ugyanakkor még nem láttam klinikai vizsgálatok dokumentumait, hogy egészségtelen lenne, viszont elég elterjedt legenda, hogy az már egészségtelen.

Így aztán mindenki kipróbálja a heti fél kiló fogyást, annak kudarca után az észnélküli koplalást, amivel elér valamennyi eredményt, aztán a jojó hatás után több lesz, mint előtte.

A Leander-tölgyi M-Bear 2010.12.14. 12:17:52

@HUN_Sector:
ennyi! viszont ebben nincs biznisz, ehhez változtatni kell az életmódon, stb.
ha viszel be kalóriát, amit nem égetsz el, az lerakódik.
heti 7 óra sport mellett mindennap iszok szeszt, hurka, csoki, kolbász, energiaital, szalonna az étrendem. nem vagyok elhízva, jó a koleszterinem, gyerekeim vannak, komoly munkám, szóval nem vagyok sportbuzi sem.
és ez NEM genetika, ez elhatározás, nem tudom mi a glukagon, nem is érdekel, de hogy kevesebb köze van a zsírégetéshez, mint a testmozgásnak, az tuti.

A Leander-tölgyi M-Bear 2010.12.14. 12:21:20

@PointeDuLac:
gratula. fogyni kilóra szoktak, nem centire, legalábbis én leginkább olyan mérlegeket láttam.
nyugodtan zabálhatnál szénhidrátot is, ha el bírnád égetni.
de Norbi helyében én is az update kajára esküdnék, mert abban van a pénz, nem az aerobic-dvd-ben.
a diéta a beteg embereknek való, ergo aki diétázik az beteg. nem bír mozogni vagy mittudomén.

2010.12.14. 14:30:23

@krüger: azok az élsportolók :) De egy egészséges felnőtt ha nem eszik meg egy családi macis csipszet a tévé előtt este 10-kor, nem 6 szelet zsíros kenyeret vacsorázik, napi 1,5-2 liter folyadékot megiszik és sportol, abból nem lesz bálna. Míg a szétválasztás az nem eredményez fogyást, hanem egy bizonyos mértékig jojóeffektusba kényszerít. Ismerek pár embert aki a 90 napos csinálja. Mihelyst nem aszerint élnek, hanem ebédre pl tejfölös tésztás esznek, vacsorára 2 szelet félbarna kenyeret, azokra máris elkezd visszakúszni. Lássuk be, ha nem ehetünk kenyeret, lépten nyomon attól rettegünk hogy mit ehetünk, az nem élet.
Más: Akvinói Szent Tamás teológus volt, így ő egész nap elmélkedett. De mutass egy kövér (ne pocakosat, kövéret) parasztot, aki az egész napi gályázás mellett is duci :)

krüger 2010.12.14. 16:39:29

@HUN_Sector: Valamennyire ismerem a témát, én is laktam falun, meg tanultam néprajzot, még szigorlatoztam is belőle. :-))

Szóval a helyzet az, hogy a magyar paraszt még a 20. század közepe táján is alultáplált volt. Mennyiségileg éhezett. Ezt számos vizsgálat kalóriára pontosan kimutatta a harmincas években. Húst alig-alig ettek, a fő táplálék a fekete kenyér volt, meg krumpli, hagyma, bab, lencse, cibereleves, lebbencs. Ehhez hozzájött a mérhetetlen alkoholizmus - nagyon sok vidéken akinek volt pénze, az inkább italra költötte. A 19. sz. végén pl. a Felső-Tiszavidéken az átlagos fogyasztás heti három liter pálinka volt - fejenként. Bár az alkoholban is van kalória, az idült alkoholisták - és napi 3 liter mellett ki nem az - soványak szoktak lenni.

Szóval fenntartom, hogy nincs olyan, hogy "én annyit ehetek amennyit csak akarok, mert úgyis lemozgom". Illetve rövid ideig, fiatal korban még talán lehet, de tartósan semmiképpen.

Mondjuk pl. 2 óra komoly testmozgás elhasznál talán úgy 1000 kalóriát, miközben egy Big Mac menü kólával legalább 1500 kalória. És az 500 kalória különbözet nem fog csak úgy eltűnni...

krüger 2010.12.14. 16:42:51

@HUN_Sector: Pl. a harmincas évek végén a honvédségnél azt tapasztalták, hogy a legkeményebb kiképzés mellett is híztak a katonák, mert a hadseregben kapott koszt lényegesen több kalóriát tartalmazott, mint amit otthon ettek.

pannonfunk 2010.12.14. 18:19:42

@krüger: Bizony, ez így van, hogy mozgással hihetetlenül kevés kalória megy le. Vegyünk pl. egy 84 kilós embert, számoljunk 10 m/s^2 gravitációval és 3 méteres emeletszintekkel. Most ha ez az ember felmegy 100 emeletet, az 300 méter magasságig megy, az 300 * 10 * 84 J = 252 kJ = 60 kcal. Persze a munkavégzés hatásfoka sose 100%-os, az emberi izmok hatásfoka valahol 14 és 27% között van. Számoljunk az alsó hatásfokkal, akkor az emberi szervezetnek 60/0.14 = 428 kcal-ba kerül a 60 kcal hasznos munkavégzés. 428 kcal az kevesebb, mint egy tábla csoki. Tehát egy tábla csoki betömését nem tudod kompenzálni azzal, hogy felmész 100 emeletet (vagy mondjuk egy 10 emeletes házat megmászol 10-szer...)
süti beállítások módosítása