2010.10.12. 11:00

6 komment

Fogyj az ősember módszerével!

slimexpo

Címkék: fogyókúra diéta módszer

Egyre gyakrabban hallhatod, hogy a modern idők feldolgozott élelmiszerei rossz hatással vannak egészségünkre, és elhízáshoz vezetnek. Ezt tapasztalta praxisában Pierre Dukan, francia orvosprofesszor is, aki évtizedek óta foglalkozik túlsúlyos páciensekkel. Kifejlesztette saját diétáját, mely a „vissza az alapokhoz” elméleten alapszik. A dolog roppant egyszerű: a professzor szerint az emberi szervezet emésztőrendszere nem a gyorséttermek hamburgereire lett tervezve. Ha fitt és életerős szeretnél lenni, térj vissza az ősemberek étkezési szokásaihoz. Szerencsére nem a mammutra gondol, inkább azt tanácsolja, egyél elsősorban sok húst, mellé pedig néha zöldséget.

A Dukan diéta négy szakaszból áll. Az első, úgynevezett „támadó” fázisban csak magas proteintartalmú ételeket ehetsz. Azaz: húst hússal, egy kis tojást, esetleg halat. Nem könnyű betartani, de az eredménye gyorsan meglátszik, és legfeljebb tíz napig tart. A második, „cirkáló” szakaszban minden másnap már zöldséget is ehetsz. A „megszilárdító” fázis a diéta kritikus szakasza. Ekkor már gyümölcsöket, kenyeret és sajtot is megengedhetsz magadnak, persze az egészséges, minél kevésbé feldolgozott vagy finomított változatoknál maradva. Az utolsó, „állandósító” szakasz tart a legtovább, életed végéig. Ne ijedj meg, normális keretek között maradva bármit ehetsz. Egy szabályt kell csak betartanod: hetente egyszer tarts protein napot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr582335444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaggasz 2010.10.12. 15:08:17

egy kicsit azért félresikerült a fordítás. a képen lévő sorrend nagyon nem stimmel, pedig az lenne a logikus

ha átgondoljuk, akkor előbb beindítod a szervezetedet zsírbontásra, aztán csinálsz vmit, amitől fogysz, kicsit alámész, utána fixálod a célt, és utána jön a cruise, amikor már normális életet élsz és ingadozol +-3 kilót is akár, de tartod a közepet

dietetikus001 2010.10.12. 18:05:25

Kedves Csaggasz!
A fordítás nem sikerült félre.

"ha átgondoljuk, akkor előbb beindítod a szervezetedet zsírbontásra..." Valóban. Eszel sok proteint. Ez a "támadó" szakasz. De hívhatjuk máshogy is, tök mindegy.

"...aztán csinálsz vmit, amitől fogysz, kicsit alámész..." Ez is stimmel. Továbbra is sok fehérjét eszel, és néha feldobod a menüt egy kis zöldséggel. Kevés kalória, sok fehérje = fogyás. Ez a "cirkáló" szakasz. Az elnevezés szintén tetszés szerinti.

"...utána fixálod a célt..." Na igen. Végül is az ember nem élhet csak húson és zöldségen. Szép fokozatosan bővítjük az étrendet. Hús, zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek. Így szép az élet, és nem mellesleg a versenysúlyod is beáll. Dukan azt találta ki, hogy hívjuk ezt "megszilárdító" fázisnak. A névadás találó.

"...és utána jön a cruise, amikor már normális életet élsz és ingadozol +-3 kilót is akár, de tartod a közepet" Megint bingó. Ez az a szakasz, amikor az egészséges táplálkozás szabályait követed, heti egy protein napot tartasz, és élvezed a karcsúságot...Jobb esetben életed végéig.

Gratulálok Csaggasz! Szépen összefoglaltad saját szavaiddal a cikket.

dietetikus002 2010.10.12. 18:57:25

Csatlakozom az előttem szólóhoz!:)

add ide a kordát 2010.10.28. 01:02:06

itt valaki kurvára nem tud angolul.

a weight loss nekem sehogy sem "cirkáló" szakaszt jelent magyarul, a 4. pontban jelölt "cruise" annál inkább, azt viszont nem fordítottátok le egyáltalán.

szóval nem kioktatni kellene itt cinikusan csaggaszt, hanem elgondolkodni.
bár most látom, hogy a magyarázatotokban azt írjátok: az elnevezés tetszés szerinti. jaaaa, hát akkor hívjuk a négy szakaszt gézának, bélának, katinak meg áginak, csk azt nem értem, hogy akkor mi a francnak raktátok ki az angol nyelvű táblázatot?!

zsocicc 2010.10.28. 14:26:52

Szeretném megvédeni a cikk íróját. A francia dietetikeus, Pierre Dukan fordítását eredeti nyelven olvastam 3 éve. A cikkben szereplő szakaszok neve és sorrendje megegyezik a könyvben találhatóakkal. Az angol fordítással viszont lehet gond (a sorrendet illetően). Tehát maximum az angol nyelvű táblázatot nem volt célszerű kirakni...

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2010.10.29. 06:29:38

A Dukán diéta kifejezésre keresve a Google első helyen hoz egy fél évvel korábbi és részletesebb cikket, ha valakit érdekel a téma, olvassa el azt is: www.stop.hu/articles/article.php?id=670073

zsocicc, feltételezem, hogy fordítás helyett pl. cikket akartál írni, mert nem túl valószínű, hogy Dukan eredetire fordított volna. :-)
süti beállítások módosítása