2011.02.22. 12:06

Szólj hozzá!

Szakértői szemmel az elhízásról

slimexpo

Címkék: elhízás obezitológia

A WHO adatai szerint az elhízás a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. Naponta olashatunk sokkoló adatokat elhízás, illetve túlsúly következtében kialakuló megbetegedések kapcsán. A jelenséget csak célzott, átfogó egészségügyi programmal lehet megállítani. Az elhízás   –  betegség kapcsán kérdeztük Dr. Bedros J. Róbert Ph.D, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnökét:


Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küzdők közé, ez mintegy ötmillió állampolgárt jelent. Az elhízás „járványszerűen” terjed világszerte – így hazánkban is – ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1998-ban kiújuló, idült betegségnek nyilvánította. Az Egyesült Államokban, de a fejlett ipari országok többségében is a hatvanas-hetvenes években indított népegészségügyi erőfeszítések - amelyek a kóros vérzsír szint kezelését, a magas vérnyomás elleni küzdelmet állították középpontba, illetve a dohányzás visszaszorítását célozták meg - eredményesek voltak. Amikor már mindenki elégedetten hátradőlt a székében, az 1990-es években új veszély ütötte fel a fejét. Ez volt az elhízás, amely attól kezdve az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává nőtte ki magát. Az elhízás korunk egyik népbetegségévé vált hazánkban is. Különösen aggasztó, hogy mind egyre gyakoribbá vált a gyermekkori elhízás is. Ismert, hogy az elhízás - mint önálló kockázati tényező - számos kísérőbetegség kialakulását eredményezheti.

Az elhízás és kísérőbetegségeinek kezelése team munka, amelynek számos összetevője és szintje van. Nagyon fontos az életmód megváltoztatása, amely egyrészt a mozgásban gazdagabb életet és a táplálkozási szokások módosítását is jelenti. A diétás kezelésben is nagy átrendeződést figyelhettünk meg az elmúlt évtizedekben: a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétától a jelenleg széles körben népszerű és hatékony alacsony szénhidrát tartalmú diétáig bezárólag. A mozgásterápia bevezetésekor nagyon fontos a fokozatosság elve, illetve az, hogy ez megfelelő heti rendszerességgel és időtartamban történjék.

A jelenlegi ajánlások szerint hetente legalább 3-4x kell 30-40 perces aerob mozgást végezni, hogy a zsírégető hatás érvényesüljön. A megfelelő motiváció fenntartásában a beteg követése és pszichés vezetése is alapvető fontosságú.

Az elhízás gyógyszeres kezelésének fegyvertára az utóbbi időszakban jelentősen beszűkült, ezért különösen nagy jelentőséget kell fordítanunk a megelőzésre, ezen belül is a gyermekkori elhízás elterjedésének a visszaszorítására, illetve a nem gyógyszeres kezelési módok minél eredményesebb alkalmazására.

 

A Slimexpon további ingyenes orvosi tanácsadások, egészségügyi előadások,  állapotfelmérő szűrőkamion várja a látogatókat. Találkozzunk 2011. március 11-13 között a Papp László Budapest Sportarénában!

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://zsirexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr122679321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása