2011.01.14. 14:14

Szólj hozzá!

Amellett, hogy egészségtelen még hizlal is…mi az?

slimexpo

Címkék: kutatás diéta

Amellett, hogy egészségtelenek, általában még hizlalnak is azok az élelmiszerek, amelyeknek magas a transz-zsírsav tartalmuk.

Kutatások szerint a transz-zsírsavak növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Napi 5 gramm transz-zsírsav elfogyasztása hosszabb távon közel 30 százalékkal növelheti az agyérelmeszesedés, a koszorúér-elzáródás és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Becslések szerint Magyarországon évente legalább ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha a hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműznék az élelmiszerekből.
A szakemberek szerint az egészséget még nem veszélyeztető transz-zsírsav bevitel naponta legfeljebb 1 gramm lehet, de nem haladhatja meg az élelmiszerek teljes zsírtartalmának 2 százalékát.

De miben is találunk magas transz-zsírsavat?
A  különböző chipsek,  nagy zsírtartalmú kéremekkel töltött kekszek, nápolyik, a nugátkrémek, kakaós tejmasszák, kész és félkész ételek mint például a mélyhűtött pizzák, illetve az instant termékek, különböző leves, ital és kávéporok, dresszingek és salátaöntetet  mind-mind tartalmaznak transzzsírsavakat.

A sokat emlegetett gyorséttermi ételek általában sütőmargarinnal vagy ipari sütőolajokkal készülnek, amelyek szintén tartalmazhatnak transzzsírsavakat. Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy hazánkban is jelen van az a gyorséttermi lánc, amely pár éve lecserélte sütőolaját úgymond szívbarát, alacsony transz-zsírsavtartalmúra.

Akik tudatosan élnek egyre inkább odafigyelnek arra is, hogy milyen élelmiszereket emelnek le az áruházak polcairól, nem is beszélve arról, hogy félkész termékek vásárlása helyett sokkal egészségesebb otthon elkészíteni friss, megbízható helyeken vásárolt alapanyagokból az asztalunkra szánt ételt.  Sajnos törvényi szabályozás hazánkban nem létezik még arra, hogy a gyártók feltűntessék termékeik transz-zsírsav tartalmát, de egy rövid listát találhatunk a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán is.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr542583406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása