2010.12.22. 15:04

Szólj hozzá!

Mind megeheted – és nincs lelkiismeret furdalás!

slimexpo

Címkék: fogyókúra diéta

Ünnepi menü nem csak fogyókúrázóknak…

Napjainkban a karácsonyi időszak -az ajándékozáson túl- a nagy családi ebédekről és vacsorákról szól – nem kevés kihívást okozva ezzel a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik nagy nehezen megszabadultak fölös kilóiktól.
A karácsonyi és szilveszteri ételek minden országban tradicionális alapanyagokból állnak, melyeknek megvan a maguk szimbolikája. Ilyenek a pulyka, a hal, a káposzta, lencse, a sertéshús, az édességeket tekintve a mézes-fahéjas tészták, vagy a diós-mandulás édességek, különböző gyümölcskenyerek.
Mit tegyünk és mit együnk hogy ne hízzunk el az ünnepi „nagy zabálásokban”? Közreadunk egy ünnepi menüsort – amely garantáltan a nem  hízlaló kategóriába tartozik – persze a mértékletesség itt is alapvetés.

Babéros ponty leves
Hozzávalók
60 dkg filézett ponty
25 dkg vegyes leveszöldség
2 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma (felkockázva)
1 dl 15%os zsírtartalmú tejföl
1 evőkanál mustár
1 evőkanál kapribogyó
1 kávéskanál liszt
1 babérlevél
citrom

őrölt fekete bors

Elkészítése
A pontyot vágjuk csíkokra, és alaposan sózzuk be. Egy fazékban 1 liter vízzel tegyük fel főni a csíkokra vágott zöldségeket, a hagymát és a babérlevelet. Adjunk hozzá sót, boros és kapribogyót. Egy tálban keverjük  a mustárt liszttel, 15%-os tejföllel, pár csepp citromlével és a borral, majd ezzel sűritsük be a levest. Forraljuk fel, majd tegyük bele a halat is és lassú tűzön 15 percig főzzük tovább.

Édes-mézes pulykamell pikáns mártással
Hozzávalók
60 deka pulykamellfilé
mustár
méz
bors

olaj
Elkészítése
A pulykamellet vékonyan felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd a szeletek mindkét felét megkenjük mustárral majd mézzel. Egy tálba félretesszük pácolódni egy órára.
Forró olajon serpenyőben pirosra sütjük a  pulykamelleket. A tálban visszamaradt páchoz tegyünk még mustárt,  mézet, borsozzuk  meg. A pulykamell sütésre használt serpenyőt elővesszük, a felesleges olajat leöntjük róla és ezt a mártást ugyanabban a serpenyőben felfőzzük addig, míg egy kicsit besűrűsödik. A méztől a mártás szép  barna színt kap. Tálaláskor a mártást a húsra öntjük és párolt rizst adunk hozzá.

Karácsonyi linzerkoszorú hajdinacsíralisztből
Hozzávalók:
hajdinacsíraliszt,
héjától megfosztott darálmandula, (az üzletekben kapható durvára vágott mandulát is ledaraláhatjuk)
méz,
kókuszzsír
diétás szilvalekvár
csapott kávéskanál fahéj
por alakú édesítőszer

Elkészítés:
A hajdinacsíralisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a darált mandulát a mézet és a kókuszzsírt. Összegyúrjuk, eldolgozzuk  és hajdinacsíralisztes nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk. Linzer formával kiszaggatjuk, majd aszalógépben közepes keménységűre aszaljuk, vagy langyos sütőben kiszárítjuk. Végül szilvalekvárral két-két lapot összeragasztunk. Végül porcukor  helyett poralakú édesítőszert összekeverünk egy csapott mokkáskanál fahéjjal, díszítésül a tányérra halmozott linzereket ezzel meghintjük.

És még egy fontos gondolat: ne feledkezzünk meg arról, hogy az iszogatás is folyamatos kalóriabevitelt jelent. Nem csak a különböző szénsavas és rostos üdítők, de az alkoholok is, különösen a különböző édes likőrök, cukrozott bólék, illetve a közismerten hízlaló sör.
Tartózkodjunk ezektől, étkezéshez fogyasszunk egy pohár finom száraz vagy félszáraz bort, baráti, családi összejöveteleken pedig igyunk teát cukor  nélkül, édesítőszerrel eset leg mézzel, vagy  önmagában - élvezve a tea aromáját.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr422532578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása